This headpiece can’t be beat’
Dat jubelde Harpers Bazaar vorig jaar bij de hoed die koningin Maxima droeg op Royal Ascot. De maker van dit juweeltje? De Nederlandse hoedenontwerper Berry Rutjes. Haar dertig jaar lange ervaring, vakmanschap en creativiteit komen samen in deze creatie.

Vakmanschap
Na haar modeopleiding in Den Haag heeft Berry zich op het London College of Fashion gespecialiseerd in de klassieke, ambachtelijke technieken van het hoeden maken. In 1990 richtte ze in Nederland haar eigen atelier op: Berry Rutjes Jr. Hatdesign. Hier ontwerpt en maakt ze hoeden op traditionele wijze, van fashionable flaphoed tot klassieke fedora.

Toonaangevende samenwerkingen
Niet alleen klanten weten haar te vinden, Berry werkte ook samen met gerenommeerde modeontwerpers zoals Marlies Dekkers en Michael Barnaart van Bergen. Zij vroegen haar om creaties te ontwerpen voor hun (couture) shows. Ook het Amsterdamse Rijksmuseum benaderde haar voor een samenwerking. Tijdens de tentoonstelling ‘Catwalk’, die werd vormgegeven door fotograaf Erwin Olaf, gaf Berry een masterclass corsages maken die volle zalen trok. Ook in haar eigen atelier geeft Berry al jarenlang workshops en trainingen in het maken van hoeden en bloemencorsages. Haar studenten zijn altijd content: “Berry is erg inspirerend en deelt hartstochtelijk haar kennis” en “Je ziet direct resultaat” zijn hun enthousiaste reacties.
Zelf een hoed leren maken?
Dit alles zette Berry aan het denken: hoe leuk zou het zijn als iedereen de kans krijgt om zelf een hoed te leren maken, vanuit huis en op een tijdstip dat u uitkomt. Daarom ontwikkelde ze de Online Masterclass Couture Hat Making. Met deze masterclass – voor beginners en gevorderden – leert u alle professionele kneepjes van het hoeden maken.

Maak een afspraak
Op zoek naar een hoed voor welke gelegenheid dan ook? U bent welkom in mijn salon in Den Haag. Samen nemen we dan de tijd om allerlei modellen te uit proberen. Een deel van de collectie is op voorraad, maar over het algemeen maak ik een hoed speciaal voor u, met de perfecte pasvorm. Heeft u wensen qua kleur of materiaal, dan zie ik dat als een uitdaging. Uiteraard zal ik u graag persoonlijk adviseren, maar het is ook mogelijk direct een hoed te bestellen via mijn webwinkel.

De Hoeden salon is open van woensdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur, Noordeinde 182 in Den Haag. Uiteraard kunt u ook op afspraak terecht, op tijden wanneer het u uitkomt.