De etiquette van de hoed

“Ach, wanneer draag ik nou een hoed?”, ook zo’n veelgehoorde vraag. Wat mij betreft: iedere dag!

Een hoed is niet alleen “voor rouwen en trouwen”, voor begrafenissen of bruiloften. Natuurlijk vraagt een bijzondere gelegenheid om een hoed. Maar een doordeweekse dinsdag vraagt óók om een hoed. Een zomerhoed die het hoofd koel houdt, een regenhoed die het hoofd droog houdt of een winterhoed die uw hoofd warm houdt.

Dresscode
Bij een speciale gelegenheid hangt het wel of niet dragen van een hoed af van de dresscode. Zo’n dresscode verwijst naar de kleding van de man, de dame wordt geacht te begrijpen wat daar dan bij hoort.

• Tenue de ville: voor de dames is een hoed niet verplicht maar mag wel.
• Jacquet: van de dames wordt een hoed verwacht.
• Black tie: een cocktailhoed of fascinator bij een cocktailjurk (knielengte) en geen hoed maar eventueel wel een fascinator bij een avondjurk (enkellengte).
• White tie: een fascinator bij een galajurk.

Op of af?
Een heer zet zijn hoed binnen af, een dame mag de hare altijd en overal ophouden (dus ook in de kerk, tijdens een bruiloft, doop of begrafenis). Een regenhoed of warme winterhoed zet u binnen natuurlijk wel af.

Groot of klein?
Na 17.00 uur draagt een dame geen hoed met een brede rand (die rand diende ooit puur als bescherming tegen de zon). Vooral ’s avonds is een fascinator meer gepast.

Wanneer het programma uit ‘zitten en luisteren’ bestaat (Prinsjesdag, begrafenis e.d.), geeft het geen pas om zo’n grote hoed te dragen dat mensen achter u niets meer zien.

Schuin of recht?
Een hoed die schuin op het hoofd gedragen wordt, ‘kantelt’ altijd naar rechts. Dit stamt uit de tijd dat u gearmd liep met de man links van u. Een fascinator of cocktailhoedje kunt u eventueel ook links op het hoofd dragen. Draagt u de hoed recht op het hoofd, houdt dan altijd uw wenkbrauwen zichtbaar.

Deskundig advies
Het belangrijkste is dat u uw hoed met plezier draagt, want anders belandt hij achterin de kast. En dat plezier komt wanneer u het perfecte model in de perfecte maat heeft. Dus: laat u adviseren. Een te grote hoed heeft snel iets carnavelesks. Een te klein model oogt als een wiebelig dopje, ook geen succes. U wilt een hoed, maar weet niet wat u flatteert? Neem contact op met Berry Rutjes Hatdesign Jr. Ik maak dan zo snel mogelijk een afspraak met u voor een bezoek aan de salon, waar u allerlei modellen kunt passen.